Laptop és számítógép hűtése. Ventilátor tisztítás

Számítógépek hűtése – tippek

A laptop ventilátor tisztítása a rendszeres karbantartás része. Notebook szervizben percek alatt elvégzik. Forduljon a javítóműhely munkatársaihoz, ha azt vette észre, hogy laptop készüléke túlmelegszik. Asztali PC esetében a hűtőegységek tisztítása házilag is elvégezhető, a huzamos laptop-használat azonban szakértői kontrollt igényel.

számítógép hűtés - laptop ventilátor
Ha nem gondoskodunk a számítógép hűtéséről

Karbantartási ötletek, tippek, trükkök

Hűtéstechnológia. Ismerjük-e azokat a feladatokat és szerelési munkákat, melyeket az asztali számítógépek és laptopok hűtési rendszerével kapcsolatban kell elvégeznünk? Tudjuk-e, hogy a rosszul szerelt, nem karbantartott, rendszeresen nem tisztított ventilátor nemcsak alkalmatlan a berendezés üzemi hőfokának fenntartására, de komoly veszélyforrás is lehet féltett notebook vagy PC hardvereszközünk számára?

A hűtőborda és karbantartása házilag

Az első feladat, amit el kell végeznünk, a megfelelő hűtőbordák felhelyezése. A processzorok hűtőbordája típustól függően fém feszítőlappal vagy műanyag tüskék segítségével rögzíthető. Mindkét esetben a processzor és a hűtőborda közzé hűtőpasztát kell kennünk. A hűtőpaszta (általában ezüst kolloid keveréke egy olyan kenőanyag, mely kitölti a hűtendő felület és a hűtőborda felülete közötti hézagokat. Érdemes ebből a jobb minőségűt használni, mert a processzor élettartama is függ ettől. Néha a világcégek is abba a hibába esnek, hogy nem kellő körültekintéssel választják ki a gyártás során használt anyagokat, az Intelnél is előfordult hasonló hiba, a silány minőségű hűtőpaszta jelentősen csökkentette a tuningolt processzorok élettartamát.

tipp:

  • alapesetben kétévente érdemes portalanítani (kiporszívózni) a számítógépházat, ilyenkor vegyük le a processzor hűtőbordáját, és kenjünk fel új hűtőpasztát. Az idő múlásával valamint a túlzott igénybevétel hatására a paszta megkeményedhet és elveszíti hővezető tulajdonságait.
  • ha a hűtőbordát nyomtatott áramkörhöz kell erősíteni, mindenképpen használjunk rugós csavarokat
  • ha laptopunk van, évente tisztíttassuk szervizben

PC és laptop ventilátor

A PC ventilátorok üzemidejének egyértelmű végét jelzi, ha valamilyen hangot ad ki. Ilyenkor próbálkozhatunk házi barkácsolással. A ventilátor tetején lévő matrica eltávolítása után elérhetővé válik a rögzítő csavar, ennek oldása után portalanítjuk a csapágyat, egy csepp gépolajjal kenjük. Ezt a javítást csak ideiglenesen vagy akkor ajánlott, ha nem lehetséges új ventilátor beszerzése, mivel később előfordulhat, hogy végleg leáll a laptop ventilátor és többszörösét kell költenünk a hűtött alkatrész cseréjére, mint amennyibe egy új szélfúvó forgattyú került volna. Ha tehetjük, vegyünk golyóscsapággyal szerelt ventilátort, csendesebb és megbízhatóbb a hagyományosnál.

tipp:

  • Minden alkalommal, amikor tisztítjuk a gépházat, ellenőrizzük, hogy az alkatrészeken lévő feliratok olvasható, nincs elszíneződve. A deformálódott címke az alkatrész túlmelegedéséről árulkodhat.
  • Tranzisztorok esetében azonnal cseréljük, vagy forduljunk szakemberhez a komolyabb károk elkerülése érdekében.

Folyadékhűtés

A folyadékhűtés szerelésénél, karbantartásánál a szokásosnál is körültekintőbbnek kell lennünk. Érdemes rendszeresen ellenőrizni az illesztéseket. Mindig olyan folyadékkal töltsük fel a rendszert, amely nem vezeti az áramot. Bár a csöpögés ilyen esetben nem veszélyezteti az elektromos alkatrészeket, ha elfolyik a hűtőfolyadék, leáll a gép hűtése. Ne felejtsük el, hogy ha folyadékhűtésre állunk át, az csak a rendszerhez közvetlenül csatlakoztatott eszközöket hűti, emellett az alaplap és ház többi alkatrészének hűtésére oda kell figyelni, a szerverházban a légmozgást fenn kell tartani.

Ha pedig szeretünk kísérletezni, kis szakértelemmel akár így is hűthetjük gépünket:

számítógépek és laptop hűtése

Laptop ventilátor tisztítás házilag

A hűtőventilátort és a környékét, illetve a beszívó és kifújó réseket le kell kitisztítani. Szükséges eszközök. Sűrített levegő spray, tisztítógél, tisztítóhab, LCD-törlőkendő: a legkülönbözőbb kellékeket lehet megtalálni egy átlagos műszaki boltban vagy szervizben. A budapesti laptopszervizekben általában négy-hatezer forintos költséggel végzik el ezt a pár perces feladatot.

Laptop ventilátor tisztítás házilag

PC számítógépek és noteszgépek hűtése

Laptop-használat. Karbantartás, tippek, trükkök számítógép- és laptop-tulajdonosoknak. Hűtéstechnológia – PC ventilátor tisztítása házilag. Mire figyeljünk a hűtőborda, a hűtő ventilátor, a vízhűtés szerelése, karbantartása során. A rossz hűtés komoly veszélyt jelent a számítógép alkatrészeinek épségére nézve. Hűtési technológia, laptop és számítógép hűtése, számítógépek, pc hűtőborda és notebook ventilátor karbantartás házilag. Laptop szerviz Budapest: sok éves tapasztalat, pc javítási gyakorlat, alátét, hűtőpad – tipp, trükk, ötlet, hardver

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .