VPS hosting – virtuális szerver szolgáltatás

A virtuális szerver mint értékesítési eljárás

Virtuális szerver szolgáltatás - Bp.
VPS HOSTING, Seo

Ha szigorúan nézzük, akkor a virtuális szerver nem fizikai eszköz, hanem értékesítési eljárás, szolgáltatás. A VPS (virtual private server) ugyanis egy nagy teljesítményű anyaszerver kapacitásának a felosztásával, mondhatni feldarabolásával jön létre, és ezek a virtuális egységek kerülnek értékesítésre szerverbérlet formájában. Vagyis a VPS nem más, mint fizikai szervergépen létrehozott olyan virtuális környezet, amely a hardver korlátozott teljesítményét sokkal optimálisabban képes a külső felhasználók felé forgalmazni, semmint ha fizikailag ténylegesen elkülönített részek formájában bocsátanák bérbe. A virtuális megosztásnak köszönhetően ugyanis a pillanatnyi felhasználó igényeinek kiszolgálására gyakorlatilag a gép teljes kapacitása rendelkezésre állhat, és korlátot csak a többi felhasználó pillanatnyi igénye jelent. A valóságban persze szerveroldali beállításokkal is korlátozzák az igénybe vehető erőforrást.

Világítsuk meg a VPS lényegét egy szemléletes példán. Mondjuk egy étteremben 100 asztal található egyenként 6-6 székkel, és a cég ezeket bérleti szerződés alapján értékesíti törzsvendégei számára. Mivel mindenki saját asztalra tart igényt, ahová társaságát, családját, vendégeit leültetheti, ezért 100 asztal = 100 bérlő. Ám tudható, hogy még a legelszántabb étterem-látogatók sem tartózkodnak az étteremben a nyitva tartás napi 16 óráján át (mondjuk reggel nyolctól éjfélig). Van, aki reggelizni jár ide családjával, mások munkatársaikkal ebédelnek itt, megint mások inkább esténként ülnek be barátaikkal. Az étteremben való átlagos tartózkodás mondjuk csupán 2 óra, a hat ülőhelyből pedig átlagosan csak 4-et foglalnak le alkalmanként a bérlők. Ez esetben az étterem kihasználtsága mindössze 12 %. Ha azonban feladjuk az 1 bérlő = 1 saját asztal fizikai felosztást, és helyette olyan konstrukciót hozunk létre, amelyben bármelyik bérlő és a társaságában lévők az éterem teljes kapacitásán osztozhatnak, akkor bátran kiadható akár 300 vagy még több bérletet és 6 fő helyett akár 12-re emelhető a bérlőnként befogadható személyek száma – az éterem még így sem lesz teljesen kihasználva. Gondban legfeljebb akkor lehet a vendéglátós, ha mindenki egyszerre akar vacsorázni az összes barátjával együtt…

A szerver erőforrásainak igénybevétele is hasonlóan történik. A klienst nem érdekli, hol van az asztala, viszont van igénye tárhelyre, programok futtatására. Egyesek reggel dolgoznak, mások napközben, megint mások inkább este-éjszaka veszik igénybe bérelt szerverük szolgáltatásait. Van, aki a kapacitás tizedét se használja fel, és a szerveridő felét se. Számolás nélkül is belátható, hogy a szervertulajdonos a virtuális egységek létrehozásával annak többszörösét értékesítheti, semmint ha fizikailag osztaná fel hardveres erőforrásait.  A VPS Hosting költséghatékonysága sokszorosa egy tradicionális tárhelymegosztás hatékonyságának, felhasználói ár / érték aránya is magasabb.

vps-hosting - virtuális szerverbérlés
Virtuális szerverbérlés mint értékesítési eljárás

VPS hosting Service

Az úgynevezett virtuális szerver bérlés vagy – a nemzetközileg elterjedt és a magyar nyelvhasználatban is meghonosodott kifejezéssel élve – a VPS Hosting egy olyan szolgáltatás, amelynek lényege, hogy egy nagyobb teljesítményű fizikai szervergépet – anyagépet – számos kisebb, de önálló, elkülönített erőforrásokkal rendelkező kisebb egységre osztanak fel (ez a virtualizáció). Ezek az önálló egységek viselik a VPS nevet (virtual private server), amit szó szerint magyarra virtuális személyi szerver formában fordíthatnánk le, értelemszerűen talán a saját virtuális szerver lenne a pontosabb kifejezés, de a gyakorlatban a saját vagy személyes vagy privát jelzőket a magyar szóhasználatban leggyakrabban mellőzzük és csupán virtuális szervert vagy VPS-t említünk akár szóban akár írásban, amikor erről a szolgáltatásról beszélünk.

A nagy szerverkapacitás megosztása réven keletkezett virtuális egységek szinte minden szempontból rendelkeznek az önálló serverek majd’ minden előnyével (tetszőleges operációs rendszert lehet rájuk telepíteni, szabadon megválaszthatók a futtatott kiegészítő programok és azok verziói, akár egy laptop számítógépről vezérelhetők a beállítások, a rendszergazda külön beavatkozása nélkül percek alatt bármikor automatikusan, távvezérelve bővíthető a tárhelykapacitás). Mindeközben óriási előny, hogy a VPS-ek a fizikai szervereknél sokkal költséghatékonyabban használják fel mind a villamos energiát, mind azt az összteljesítményt, amelyen osztoznak (ez lehet egyetlen servergépé, de lehet teljes szerverfarmé is – utóbbi esetben cloud serverekről beszélünk).

Mindez lényegében azt jelenti, VPS hosting szolgáltatással a felhasználónak mintegy saját dedikált szervere lehet anélkül, hogy meg kellene vásárolnia a hardvert és el kellene helyeznie azt egy szerverteremben. A VPS bérletet célző tarifacsomagok tehát arra az esetre szolgálnak jó megoldásul ha az ügyfélnek a tárhely már nem elég, de a saját szervergép még sok a feladathoz – nos, ez esetben kifejezetten ideális választás a VPS hoszting – szükséges, de egyben elégséges szolgáltatást nyújt.

A VPS server service igénybe vevője mindenkitől függetlenül, az általa választott operációs rendszer segítségével kezelheti weboldalait, adatbázisait, játékprogramjait, webshopját, domain címeit, hírlevélküldő vagy bankkártyás fizetési és egyéb szolgáltatásait. A VPS-en önállóan telepíthet vagy törölhet új és régi alkalmazásokat, tesztelheti az új szoftvereket.

Ha ilyen opciót is megjelöl bérleti szerződésében, akkor fix egyedi IP címmel rendelkezve biztosítja, hogy mindenkitől függetlenül végezhesse tevékenységét a világhálón, ha pedig expanzív tevékenységet folytatva terjeszkedni kívánna, korlátlan számban bérelhet további további fix IP címeket a bérletbe vett dedikált vps szerverek számára. Nem kell akkor sem elbizonytalanodnia, ha élni kívánna a speciális szolgáltatásokkal, de szaktudása nem elegendő minden opció beállításához és az alkalmazások konfigurálásához – ez esetben a legtöbb szolgáltató cégnél szakképzett operátorok segítenek a beüzemelésben.

Akik élni kívánnak a VPS szerver hosting szolgáltatás előnyeivel, bölcsen teszik, ha konkrét megrendelés előtt alaposan tanulmányozzák a a bérleti lehetőségeket és üzleti csomagokat, hogy az igényüknek legmegfelelőbben ki tudják választani.

Technológia fejlődés és internet technológoi

Lépést tartani a világszínvonallal – ez nem csupán a szolgáltatók érdeke, hanem a felhasználóké is. Éppen ezért a fejlődés mellett elkötelezett vállalkozások nem ragadnak le a már beüzemelt és jól működő technológiai megoldásoknál, hanem innovációra törekszenek és igyekszenek a műszaki világ eseményeit naprakészen követni. Egy-egy újdonság gyakorlati bevezetése persze nagy körültekintést igényel, de egyszerűen nem engedhető meg a lemaradás és az elavuló eszközök, konstrukciók, programok használata. A számítástechnika és internet technológia terén nincs megállás. A legújabb IT-hírekről az Arvisura Szerviz szakmai blogján olvashat. Kövessen minket a közösségi oldalainkon is, ahol a legfrissebb híreket megosztjuk Önökkel.

Tanulmányozásra ajánlott téma

XEN alapú VPS – szerver virtualizáció

Professzionális server virtualizáció  – XEN alapú VPS – a megrendelő szükségleteinek megfelelő növekedési igényeihez igazodva!

A statisztikai felmérések tanósága szerint a felhasználó cégek és magánemberek többsége a megvásárolt, hosztingolt vagy bérelt fizikai szervergép kapacitásának csupán 30-50 %-át használják ki, a teljes terhelésre csak kirívó esetekben kerül sor. Ez rossz költséghatékonyságot eredményez. Virtuális szerver megoldás esetén mindezt elkerülhető: a szerverkapacitás rugalmasan igazodhat a mindenkori szükséglethez.

A VPS-t biztosító vállalkozások cégek lehetőséget adnak a gyakorlatilag korlátlan bővítésre, ugyanakkor ha a terhelés tartósan csökken, mód van váltásra az ellenkező irányban is.

Honlapunk főoldalán választ kap arra a kérdésre, hogy

mi az a szerver – és mi a virtuális szerver?

  • mi az, hogy virtuális? mi a server?
  • hogyan jön létre a virtuális szerver?
  • mi a vps hosting lényege?
  • tényleges szerver vagy szolgáltatás és értékesítési konstrukció
  • melyek a vps szerver bérlés előnyei

Ha a témában való jártasságra szeretne szert tenni, érdemes ilyen fogalmakkal megismerkednie:

Virtualizáció, szerver virtualizáció, fejlesztés, time-sharing, multiprogramming, hardvereszközök, időben megosztott modell, magasabb szintű biztonság, particionálás, személyi számítógépek, VMware ESX Server, fizikai szerverek, hypervisor, “vendég” operációs rendszerek, virtuális gép, fizikai erőforrások, processzor, dinamikus memória, particionált lemezterületet. VMware, Hyper-V – VPS szolgáltatók, költségek és korlátozások, OpenVZ, Virtuozzo, Xen – KVM. Keyboard Video Mous, teljes körű root szintű hozzáférés, Invitel Szerver Hoszting, IBM, Dell, HP, Sun – szervergyártó cégek – Windows és Linux operációs rendszer, okostelefon alkalmazás, mobil telefonra letölthető app – mobil szervervezérlés.

Ne feledje:

VPS server szolgáltatás igénybevételével Ön is csökkentheti költségeit a bérleti konstrukció választásával, így nincs szüksége egyszeri beruházásokra, csak tervezhető havi költségekre kell számítania. Továbbá bármikor  rugalmasan bővítheti szerverei teljesítményét és az igényelt adatkapcsolat sávszélességét. 99,99 % rendelkezésre állás és 0-24 órás műszaki ügyelet a Budapest Adatközpont szervertermeiben.

A VPS szerver hosting szolgáltatás lényege:

egy vagy több nagy teljesítményű fizikai szervergépen több elkülönített, önálló erőforrással rendelkező egységet hoznak létre és ezeket mint virtuális szervereket értékesítenek, teljeskörű operátori hozzáférést biztosítva a kliensek számára.- VPS szolgáltatás Budapesten, server hosting, internet technológia szolgáltatás, szerver hoszting, vps bérlés, virtualis szerver bérlet, Budapest adatközpont, dedikált IP cím, xen, vps szerver hosting service

vps hosting - szolgaltatas budapest
Vps hosting – szerverszolgaltatas Budapest + Honlap-Seo

Okostelefon alkalmazás

Egy speciális fejlesztésű mobiltelefonos applikáció segítségével a vps szolgáltatások felhasználója szükség szerint bármikor leállíthatja vagy újraindíthatja bérelt virtuális szervereit, továbbá a vezérlés legtöbb műveletét is végrehajthatja. Az ügyféligényeknek megfelelően kialakított okostelefon alkalmazás iPhone mobilra és Androidra  egyaránt  letölthető. Az app használatával többek között a következő infók olvashatók le:

  • a választott szerverbérleti előfizetés tarifacsomagja
  • a bérelt server státusza
  • a rendelkezésre álló bérelt memóriakapacitás
  • a bérelt tárhely mérete
  • a feltelepített op-rendszer típusa

Árak – a virtuális szerverbérlés ára

A VPS szerver hosting ára kedvezőbb, mint amit egy hagyományos szerverbérleti szerződés nyújtani tud. Ez az értékesítési szolgáltatás igen előnyös mind a szolgáltató, mind a felhasználó számára. Azzal, hogy a nagy teljesítményű fizikai szervergépen önálló erőforrással rendelkező több elkülönített virtuális egységet hoznak létre, optimálisabbá válik a kihasználtság.

VPS hosting – virtuális szerver szolgáltatás” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.