A télikert és az évszakok. Terasz beépítés

Kellemes tavasz az üveg  télikertben

terasz télikert
Családi házak előtti kerti teraszok beépítése négy évszakos télikertnek

A tavasz a veteményezés ideje. Vannak olyan növények, amiket akár már februárban érdemes elültetni, hogy a megfelelő időben már rendelkezzünk a palántákkal, de ezt sokszor nehéz kivitelezni ideális helyiség nélkül. A télikert viszont erre is megoldást nyújt, hiszen itt biztonsággal elhelyezhetőek a palántázó dobozok. Vannak, akik nem szeretik, ha a ház körüli kis kedvencek a lakásban vannak, azonban arra is gondolni kell, hogy tavasszal, amikor a kölykeiket világra hozzák, biztonságos helyet kell nekik biztosítani. A télikert akár erre is lehetőséget ad. Hogy a kényelemre is adjunk: Mi lehetne jobb, mint az áprilisi csípős szél érintése nélkül végignézni, ahogy lassan virágba borul a táj? A télikert segítségével ezt védett helyről teheti meg.

Napfény felhasználásával az energiatakarékosság adott, és a télikertek egész évben jó szolgálatot tesznek tulajdonosaiknak, akik talán nem is tudták, hogy milyen lehetőséget hagytak ki, amíg nem döntöttek az építkezés mellett. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy mint ahogy a többi évszakban, úgy a nyáron is jó pár előny sorolható fel a télikertnek beépített üveg terasz mellett.

Forró nyár a télikertben, beépített teraszon

Megfelelő árnyékolással megoldható, hogy az ember úgy érezze, hogy a szabadban van, de közben mégsem kell elviselnie a perzselő napot. Az olyan növények számára is kiváló helyként szolgál, amik nem szeretik, ha direkt éri őket a napsütés. Amennyiben Ön is szeretné elérni a legjobb termésszámot vagy éppen rengeteg gyönyörű virágot, akkor az ilyen ültetvényeit elhelyezheti nyáron is a télikertben. Hirtelen vihar vagy nagy eső során mindazoknak a növényeknek jó menedéket nyújt, amelyeket cserépben helyezett ki a kertbe, így nem kell aggódnia az épségükért.

Építsük be / fűtsük ősszel-télen a teraszt

Amikor a fülledt betonvárosok fogságában élő szabad emberben felmerül a természet iránti olthatatlan, ősi vágy, akkor módot keres a lakóterében egy kis zöld oázis kialakítására. Virágokat telepít a teraszra és felmerülhet azonnal a télikertépítés ötlete. De nem mindegy, hogy mennyire lesz kihasználható majd ez a létesítmény az év különböző szakaszaiban, például téli hidegben.

teraszfűtés - infrapanel
Infrasugárzók a teraszon || Infrapaneles teraszfűtés

A télikert mint speciális szoba a lakásban azért alakult ki, hogy a hidegebb időszakban is kellemes, zöld környezetet biztosítson a ház körül. Ebből adódóan kiváló helyszín arra, hogy az érzékeny növények teleltetését megoldjuk. A zöld növények látványa már eleve pihentető hatással bír, de egy kényelmes kanapéval remek olvasósarokká léphet elő ez a terület. Ha nem feltétlenül szobaként funkcionál, akkor minden olyan kerti tárgyat, felszerelést biztonságosan lehet itt tárolni a rossz időben. Ami egyébként nem bírná a fagyokat, legyen az a kedvenc asztalunk vagy a grillsütő.

Hűvösebb időjárásnál, amikor például egy nyitott, kültéri teraszon már nem kellemes ücsörögni, jó szolgálatot tesz az infra fűtési technológia. Habár az infrapanel fűtésről a vélemények megoszlanak, sokan úgy gondolják, ez nem energiatakarékosság.

Amikor beköszönt a kellemesebb időjárás, a télikert akkor is rengeteg hasznot hajthat a számunkra, hogyha megfelelően használjuk ki a lehetőségeket. Mivel ez a terület számos, különféle módon vehető használatba, így íme, néhány tipp tőlünk.

Üvegházak és a zárt teraszok fűtése télen

A hideg beköszöntével a rövid napsütés is nagy hőnyereséggel az üvegház-hatásnak köszönhetően. Kemény fagyok és/vagy hosszabb borús időszakok esetében ez nem elegendő. Fűtésre van szükség. Legpraktikusabb, ha infrasugárzókat (képünkön) vagy sötétsugárzó infrapaneleket helyezünk el. Nagyobb teljesítményűekkel kültéri teraszok infrafűtése is megoldható.

Forrás: Terasz beépítés és télikertépítés Budapest című optimalizált honlap. Lakások, télikertek fűtésére újszerű megoldás nyújt az infrapanel. De garázsok, szerelőműhelyek, raktárak, csarnokok fűtésére is ideális.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .