Hogyan cseréljük le a székgörgőt házilag?

székgörgő

A görgős székek esetében sokszor előfordulhat, hogy a székünk egyik, vagy több görgője is feladja a szolgálatot. Ilyenkor kérhetjük profi szakember segítségét a görgőcseréhez, vagy hozzáláthatunk mi magunk is, ha van tartalék alkatrészünk. Az alábbiakban utóbbiról gyűjtöttük össze amit tudni érdemes, vagyis hogy hogyan cseréljük le a székgörgőt házilag?

Székgörgő csere lépései

Egy székgörgő cseréje alapjában véve nem igényel komoly szakértelmet, de odafigyelést mindenképp, hiszen így tehetjük gördülékenyebbé a teljes folyamatot. Egy székgörgő csere az alábbi lépésekből állhat össze:

  • csapátmérő mérése,
  • új görgő kiválasztása,
  • hibás székgörgő kivétele,
  • új görgő felszerelése.

Székgörgő csapátmérő beazonosítása

Ahhoz, hogy a megfelelő, új székalkatrészt ki tudjuk választani, meg kell mérnünk, hogy milyen méretű alkatrészre van szükség. A székgörgőknél azért kell mindig megmérni a csapátmérőt, mert ha vastagabbat rendelünk, akkor nem lehet belehelyezni a helyére, ha vékonyabbat, akkor szinte biztosan ki fog esni a lábcsillagból.

A csapátmérő bevált és egyszerű módja a tolómérő használata. Ennek egyszerűbb módja, ha egy  papírcsík, madzag és iskolai vonalzó segítségével próbáljuk meghatározni a pontos méretet.

Székgörgő kiválasztása

A székgörgő forgalmazása esetében a jellemző csapméret napjainkban ritkábban 10, gyakrabban 11 mm. Ezek után már eldönthetjük, hogy a cseréhez a 10 vagy a 11 mm-es csapátmérőjű görgőre van szükségünk.

A végleges választás előtt gondoljuk át, hogy a szék milyen felületre fog kerülni. A normál görgő szőnyegre, padlószőnyegre ajánlott. A parkettagörgők ugyanakkor puha futófelületükkel elsősorban kemény felületekre ajánlottak (pl: parketta, szalagparketta). Így zajtalan működést biztosíthatunk és karcmentes felületeket érhetünk el.

A régi székgörgő kivétele

A régi görgő eltávolítására a lábcsillagból aránylag egyszerűen megoldható. Ehhez fektessük egy szilárd felületre a széket fejjel lefelé, hogy a lábcsillag a görgőkkel felfelé álljon. Ezután fogjuk meg erősen a görgőt, és felfelé, tengelyirányban húzzuk le róla. Némely estekben a csap eléggé beszorul a helyére, így lehet hogy nagyobb erőt kell kifejtenünk majd. A görgő és a csap általában együttesen kihúzható a lábcsillagból.

Beragadt székgörgő csapjának kivétele

Némely esetben előfordulhat, hogy a görgő és a csap kettéválik, azaz a csap benne marad a lábcsillagban, és csak a műanyag görgőrész húzható le. Ekkor sincs azonban probléma, hiszen a beragadt csaprész könnyen eltávolítható. Mindössze fogjuk be a csapot erősen egy csípő, vagy harapófogóval és úgy húzzuk tengelyirányban kifelé.

Természetesen előfordulhat, hogy még így is nagyon nehéz a görgő vagy a csap kihúzása. Ekkor fújjuk be a csap és a lábcsillag találkozási pontját csavarlazítóval és pár perc várakozás után, már könnyebben kihúzható a bennragadt csap a lábcsillagból.

Új székgörgő behelyezése

Miután eltávolítottuk a tönkrement görgőt, következhet az új elhelyezése. Ehhez a széket hagyjuk az asztalon, felfordított állapotban. Majd felülről, tengelyirányban erősen nyomjuk be az új görgőt, csappal lefelé. A benyomásnál figyeljünk arra, hogy a székgörgő csapja teljes hosszában, megakadásig benyomásra kerüljön. Ezt követően fordítsuk meg a széket, és helyezzük egy síkfelületre (pl: íróasztal) és ellenőrizze le, hogy a szék nem billeg-e.

Új székgörgők helyes behelyezésének az ellenőrzése

Miután végeztünk mindenképpen fontos, hogy ellenőrizze le, hogy minden görgő a helyére került-e. Ehhez tegyük a széket egy vízszintes felületre. Amennyiben billeg a szék, az azt jelenti, hogy valamelyik székgörgő nincsen teljesen benyomva a helyére. Az alapos ellenőrzés lehet a garancia arra, hogy ne legyen problémánk hosszútávon az adott székkel.

Összegezve

Egy székgörgő cseréje tehát nem bonyolult feladat, de mindenképp érdemes felkészülnünk előre, ha fennakadások nélkül, minél gyorsabban szeretnénk elintézni a görgőcserét.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .