Virtuális notebook – online notesz

blog - virtuális notebook
Notesz – notebook – spirálfüzet

A virtualitás értelmezése – A blog mint virtuális notesz

Az interneten elhelyezett, online működő tartalmakra gyakran alkalmazzák a virtuális jelzőt. A virtuális galéria állhat például kedvenc festményeinkből: a valóságban ezek a műalkotások sehol nincsenek együtt kiállítva, a mű képzetes műcsarnokunkban azonban egymás mellé kerülhet Salvador Dalí és Csontváry Kosztka Tivadar, Pablo Picasso és Gulácsy Lajos, Andy Warhol és Erdélyi Béla, Giacomo Balla és Szemán Ferenc. Az online elérhető kedvenc regényeink listáját nevezhetjük virtuális könyvtárnak (vesd össze: Magyar Elektronikus Könyvtár), és mondjuk a Google-felhőbe felrakott művek sorrendjét teljesen egyéni módon állíthatjuk fel, George Orwell remek utópiájának e-könyve odakerülhet a József Attila Összes digitális változata mellé. Persze lehetséges virtuális fényképalbum, bélyeggyűjtemény, receptes könyv vagy autószalon vagy bármi egyéb elkészítése is. Mindegyik közös jellemzője, hogy ilyenkor nem egy valóságosan is létező gyűjtőhely elektronikus változatával állunk szemben, hanem egy webfelületről online elérhető objektumok virtuális együttesét böngészhetjük.

Ebben az összefüggésben egy személyes blog nem egyéb, mint online napló, digitális jegyzetfüzet, virtuális notesz – idegen szóval: notebook. Egy ilyen notesz nem a fiókunkban áll, hanem egy szolgáltató szerverén, ahol is megfelelő internetes és webtechnológia segítségével bárki úgy érheti el, hogy számára az internet virtuális valóságában jelenik meg.

virtuális notesz gép
Virtuális valóság

Mi az, hogy virtuális?

A latin eredetű kifejezés magyarul eredetileg azt jelenti, hogy valami nem valóságos, hanem képzetes. Azaz:

ami virtuális, az látszólagos, nem valódi, kézzel nem fogható, nem tényleges, hanem csak elképzelt, lehetséges, a valódit utánzó, annak tűnő – képzetes, imaginárius.

Vagyis olyan látszólagos dolog, amely valami valódit helyettesít, amelyet a valódi helyett elfogadunk, használunk. A virtuális valóság elemei a materiális világban létező objektumoknak nem valóságos, de arra erősen emlékeztető, annak funkcióit részben vagy teljesen ellátó képződmények. A valóságos és a virtuális közti viszony meglehetősen bonyolult.

Magyarázatul felhozhatjuk a pénz, a pénzeszközök szemléletes példáját: egy méregdrága számítógépnek az árát pénzben fejezzük ki: a kisebb köteg papírpénz egyfajta virtuális érték, amely önmagában csak szépen nyomtatott papírlapok sorozata, és értéke csak azzal realizálódik, ha ellenében átvesszünk mondjuk egy csúcsteljesítményű Apple laptopot.

Az internet technológia rohamos huszadik. századi fejlődésével a virtuális szó szemantikája, jelentéstartalma és értelmezési lehetősége meglehetősen kiszélesedett. Beszélünk például a számítógépek virtuális memóriájáról… Sőt, manapság divattá vált szinte mindent virtuálisnak nevezni, ami egy webfelületen, illetve laptopunk kijelzőjén jelenik meg valami valóságosra emlékeztető formában vagy inkább az eredetihez, fizikailag létezőhöz hasonló tartalommal: az e-book voltaképp virtuális könyv, a digitális periodika virtuális folyóirat, a skype-tanácskozás virtuális konferencia, egy többfunkciós portál lehet akár virtuális kávéház.

notebook online - virtuális laptopA virtuális notebook tartalmi optimalizálása

Ha valaki blogot ír – szóhasználatunknál maradva: virtuális noteszt használ jegyzetei megjelenítésére, célja nemcsak az, hogy saját maga számára rögzítse és bármikor elérhetővé tegye feljegyzéseit, hanem az is, hogy minél többen olvassák. Ennek elérésére számos módot ismerünk az online marketing területéről. A legkézenfekvőbb lehetőség a közösségi média igénybevétele: a sok megosztás és a sok lájk sok olvasót hoz. A másik lehetőség: olyan témában és úgy írni, hogy az adott tárgy kulcsszavaira keresve a Google kedvező helyen szerepeltesse webhelyünket. Ennek elérése csak gondos tartalomoptimalizálás alkalmazásával lehetséges: azt kell elérni, hogy a megcélzott kulcsszavakra nézve blogbejegyzésünk tartalma releváns legyen. De ez még kevés, az organikus találati listák élére akkor kerül a blog, ha számos külső hivatkozás képez számára kedvező webkörnyezetet. A honlaptartalom optimalizálásával és hivatkozói profil felépítésével az organikus helyezéseket javító keresőoptimalizálás foglalkozik.

Egy példával érve és azt is bemutatva, hogy nemcsak személyes, hanem hogy a személyes vélemények feljezszése részben vagy egészében szakmai blog-noteszt is eredményezhet… A szóban forgó weblog témája: laptop használat. A legtöbbek által két szóba írt vagy kötőjeles változat (laptop-használat) az akadémiai helyesírás szerint nem megfelelő, a kéttagú jelzős szóösszetételek egybeírandók, a nyelvtani szabály szigorú betartásával tehet egyedül a laptophasználat írásmód a megfelelő. Ha ezt a kulcsszót erőltetjük rá a Google keresőre akkor top helyezéssel ezt a blogot találjuk: http://laptop-szerviz.blogspot.com/

A virtuális valóság

A virtual reality pontosabb vagy inkább csak megközelítő meghatározására több definíció is született. György Péter esztéta általunk is elfogadott megfogalmazásában

a virtuális valóság nem más, mint a digitális technikával létrehozott és az általa felkeltett perceptuális élmény egésze

Más definíció szerint a virtuális valóság egy számítógépes környezet által létrehozott, mesterséges világ.

A VR története egyesek szerint már az ókori Kelet művészeinek alkotásaiban is megjelent, mivel már ők is belehelyezték önmagukat az általuk megfestett tájba. A virtuális valóság első megjelenési formái a kutatók egy része szerint technikai szempontból a II. világháborúban használt repülési szimulációk voltak, melyeket az USA kezdett kifejleszteni. A meghatározás azért nehezebb, mert szimulációtól a tükrözésig és vetítésig, a távjelenléttől a beleélés lehetősééig számos aspektus felmerül. Tágabb értelemben egy regény vagy film világa is virtuális valóságot tár elénk.

A virtuális megelőzöttség

A fenti kifejezésre adódó első Google-találat szerint a virtuális megelőzöttség valamely még be nem következett esemény internetes előkészítése, mintegy megelőlegezése abból a célból, hogy az előzetes várakozás és főként a feltételezett tényleges bekövetkezés során az esemény nevére optimalizált weboldalak jelentős látogatottsága származzon a kulcsszó keresetté válásából és az adott honlap top helyezéséből. Az akció webes keretét általában társadalmi-közéleti tartalom tölti meg és gyakran humoros felhang lengi körbe. Az események ilyetén virtuális megelőzése innovatív keresőmarketing eljárás, egyben a tartalommarketing speciális formája.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .