A weboldal grafikai tervezés legfontosabb szempontjai

weboldal grafikai tervezés

Egy új honlap kialakításának második lépése a grafikai tervezés, amelynek során akár több terv is készülhet. A grafikai designt jó esetben nemcsak a saját ízlésünkre formálunk, hanem számos más szempontot is figyelembe veszünk. Ezek mind kulcsfontosságúak egy kész weblap sikerességének szempontjából. De vajon mik a weboldal grafikai tervezés legfontosabb szempontjai? Ebből a cikkből minden kiderül!

Weboldal grafikai tervezés

A weboldal grafikai tervezésnél a terv egy elsődleges információ forrás, amely alapján eldől, hogy tetszik-e a design vagy nem. Lehetséges, hogy módosításokra lesz szükség, de ezek elengedhetetlenek egy tökéletesen passzoló kinézet esetében. Az esztétikum mellett kiemelten fontosak a különböző szempontok, amely alapján elkészül a kért terv.

1.      szempont: Arculat kialakítása

Ha a vállalat már rendelkezik meglévő arculattal, akkor általában elegendő azt átalakítani, formálni egy kicsit. Az arculati elem legtöbbször azonban csak egy logót takar, amelyet hozzá kell igazítani a leendő honlap stílusvilágához. Amennyiben az nem illik bele, akkor úgy fog tűnni, mintha a kettőt két különböző alkotó találta ki. Ez nem túl előnyös abban az esetben, ha hiteleseknek és igényesnek szeretnénk tűnni.

2.      szempont: A divat követése

Ahogy minden másban, úgy a webdesign esetében is vannak trendek, amelyek folyamatosan változnak. Ezeket mindenképpen figyelembe kell venni egy új stílus kialakításánál. Egy átlagos látogató nem tudja, hogy mitől lesz egy honlap ódivatú, ennek ellenére tisztában lesz azzal, ha egy weblap új készítésű.

3.      szempont: A konkurencia felmérése

Manapság már nem nagyon létezik olyan iparág, ahol figyelmen kívül lehetne hagyni a versenytársakat. A legtöbbször már több éve jelen lévő vállalatokkal kell számolni. Ahhoz azonban, hogy képesek legyünk lépést tartani a piaci vezetőkkel, igazodnunk kell a megjelenésükhöz. Az egyediség tekintetében kockázatos lehet, ha túlzottan eltérünk a többitől. Amennyiben másoktól szeretnénk látogatókat elcsalni, nem szabad olyan megoldásokat alkalmaznunk, amelyek gondot okozhatnak.

4.      szempont: A honlap céljának meghatározása

A honlap célját még a tervezésnél meg kell határozni. Nem mindegy, hogy brand építésre, értékesítésre, közösség építésre vagy PR tevékenységre használnánk az elkészült weblapot. A célt tehát már a legelején tisztázni kell ahhoz, hogy a tervező képes legyen alkalmazkodni a felmerülő igényekhez.

Összegezve

A weboldal grafikai tervezésénél figyelembe kell venni a divatot, a konkurencia stílusát és a korábbi arculati elemeket. Emellett meg kell határozni a honlap célját, amely szintén fontos szempont a design alakításánál. Fontos, hogy a szakember tudja, hogy portfóliós weblapról, értékesítésre szánt honlapról vagy éppen brand építésre használandó oldalról beszélünk.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .