Laptop akkumulátor meghibásodás okai

Laptop akkumulátor meghibásodás

Az akkumulátorok meghibásodásnak több oka is lehet. Ezek a hibák lehetnek végleges problémák, amik az akkumulátor végleges halálát jelenthetik, de lehetnek még orvosolható problémák is, ezeket házilag, vagy szakember segítségével könnyen orvosolhatjuk.

Javítható, vagy javíthatatlan hiba?

A laptop akkumulátorok cseréjét, illetve esetleges javítását elsősorban az határozza meg, hogyan ment tönkre az említett alkatrész. A megfelelő, előírás szerinti használat esetén a telepek hosszú ideig, akár 5-6 évig is működhetnek, de kapacitásukat lassan, fokozatosan elveszítik.

A súlyosabb problémát az jelenti, ha a laptop energiatárolója egyik pillanatról a másikra hibásodik meg. A laptop akkumulátora amellett, hogy garantálja a mobilitást, a szünetmentes tápegység funkcióját is biztosítja, ezért érdemes mindig a legjobb kondícióban tartani a cellákat.

Meghibásodás leggyakoribb okai

Bár sok probléma felmerülhet az akkumulátorokkal kapcsolatban, de azok okai többnyire néhány okra vezethetőek vissza.

Elhasználódott cellák

Az akkumulátorok élettartama, ahogy már említettük véges, szakemberek általában maximum 5-6 évben szokták meghatározni a teljes életciklus hosszát. Ezalatt az akkumulátorban található cellák energiatároló képessége folyamatosan romlik és egy bizonyos elhasználtság szint esetén már szinte használhatatlanná válnak, és akár a töltést is képtelenek felvenni.

Ilyen esetben még van lehetőség egy esetleges felújításra, de ezt mindenképp végeztessük szakemberrel, mert egy veszélyes folyamatról van szó.

utángyártott notebook akku vásárlásaAmennyiben nem ragaszkodunk régi akkumulátorunkhoz, akkor elgondolkodhatunk egy vadonatúj gyári, vagy utángyártott energiatároló vásárlásán.

Nem megfelelő akkumulátor használat

Ez egyrészt vonatkozik a mindennapi rossz felhasználásra, másrészt a nem megfelelő töltési szokásokra. Mindig ügyeljünk arra, hogy az akkumulátort ne merítsük le teljesen, mert a lítium technológiával gyártott energiacellák megsínylik a nem törődöm hozzáállást. Ezért törekedjünk arra, hogy az akkumulátor töltöttségi szintje mindig legyen 20-80% között. Erre akkor is fordítsunk figyelmet, ha úgy döntünk az akkumulátort csak tároljuk.

Nincs igénybevétel

Bár a töltőről való használat alapesetben nem okoz problémát, de olykor nem árt megdolgoztatni az akkumulátort sem, hiszen ha nincs igénybevétel az energiacellák is „berozsdásodhatnak”. Emellett ha mindig hálózati áramról működtetjük gépünket, de az akkumulátort nem távolítjuk el, akkor a gép belsejében keletkező hőmérséklet csökkentheti az akkumulátor celláink kapacitását, mert azok a magas hőmérsékletet kevésbé tolerálják.

Ezért kerüljük a magas hőmérsékleten való használatot is és így kíméljük az akkumulátort is.

Előfordulhat, hogy szükségessé válik a laptop akkumulátor csere. Erről részletesen a Laptop akkumulátor cella cseréje című cikkben olvashat.

Előforduló hibák laptop akkumulátornál

Még ha minden szabályt be is tartunk és odafigyelünk az energiatároló óvására, sajnos még akkor is előfordulhatnak hibák. Ezeket döntően három kategóriára lehet osztani.

Gyors merülés, nem tartja a töltést

Ez mondhatni a legszerencsésebb hiba, hiszen jellemzően a tisztességes kort megélt akkumulátorok esetén fordulhat elő ilyen meghibásodás. Amennyiben új akkumulátornál fordul elő ilyesmi, akkor gyanakodhatunk gyártói hibára, de lehetséges, hogy csak egy egyszerű szoftveres problémával állunk szemben, amit könnyen orvosolhatunk az akkumulátor illesztő program újratelepítésével.

Nem töltődik

Ilyen esetben kereshetjük a hibát a töltőkábel oldaláról, de könnyen lehet, hogy az energiatárolón belül keletkezett hibáról van szó. Amennyiben nem látunk külső sérülést a töltőkábelen és az akkumulátoron sem, akkor fordulhatunk szakemberhez, akik gyorsan be tudják vizsgálni az akkumulátort egy erre használatos diagnosztikai programmal.

Fizikai elváltozás alakul ki

Ez gyakorlatilag a menthetetlen kategóriájú hiba. Amennyiben azt látjuk, hogy az energiatároló felpúposodott, vagy egyéb olyan sérülés alakult ki, mely hatására a borítás alatti cellák sérültek, akkor próbálkozzunk az akkumulátor óvatos eltávolításával, hogy a laptop maga ne sérüljön.
Ezt követően, mivel veszélyes hulladéknak tekinthető, eszerint szabaduljunk meg tőle szelektív hulladékként.

Összefoglalva:

Mivel az akkumulátorok élettartama véges, még a legnagyobb odafigyelés mellett is előbb, vagy utóbb jelentkezhet hiba. A hiba megfelelő felismerése azonban nagyban segíthet minket abban, hogy eldönthessük menthető-e az energiatároló, vagy életútja végére ért.


Kulcsszavak Google kereséshez: utángyártott laptop akkumulátor vásárlása; laptop akkumulátor hiba okai; notebook akku javítás, csere, használat, illesztő program, hordozható számítógép, számítástechnika, technológia, 

Laptop akkumulátor meghibásodás okai” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .