Linkmarketing és keresőoptimalizálás

Releváns link – kapcsolódó kontextus

google első helyA linkmarketing a keresőoptimalizálás módszerén belül a weboldalakra elhelyezett hiperhivatkozások felhasználását jelenti a kulcsszavas Google helyezések javítása céljából. A keresőmarketing célú linkelhelyezés akkor hatékony, ha a hivatkozások releváns utalásokként működnek, azaz a hivatkozó és a hivatkozott weboldalak között olyan tartalmi kontextus áll fen, amely a keresőalgoritmusok számára valós összefüggéseket bizonyítanak. Ez esetben beszélünk releváns linkprofilról. A Google keresőben jó pozíciót elérni, pláne első helyre kerülni lehetetlen enélkül.

Emellett a link marketing a linkekkel való üzletelést, kereskedést is jelenti, vagyis a honlapokon elhelyezett hivatkozások nem csupán eszközei, hanem tárgyai is ennek a tevékenységnek. Ugyanakkor tudni kell, hogy a fizetett linkelhelyezések, a linkcserék nem tartoznak a legális keresőmarketing tevékenységek közé, és hátrasorolási, büntetési tételt képezhetnek, ezért érdemes a profilépítésben a természetességre utaló módszereket használni, a hirdetési linket státusát pedig hasznos nofollow státusúra beállítani, ezzel előzve meg a szankciókat.

A tartalomoptimalizálás a linkmarketing felhajtó ereje

A tartalommarketing céllal közzétett honlapszövegek és a PR-cikkek elhelyezése a keresőmarketing területén nem a termék vagy szolgáltatás népszerűsítését szolgálja. A tematikus weblapok és termékoldalak készítése, a blogposztok közreadása ezekben az esetekben azért történik, hogy a szövegben elhelyezett hivatkozás számára releváns kontextust teremtsünk. Ez tehát voltaképp honlaptartalom szolgáltatás. A releváns tartalom ebben az esetben a honlapoptimalizálás eszköze és célja egyszerre, a keresőbarát weboldal az online marketing szolgáltatás speciális terméke. A honlaptartalom gondos optimalizálása a linkmarketinget szolgálja.

Mi a linkmarketingben a link? Eszköz vagy cél?

linkmarketing - linkszöveg
A linkmarketing a linkekkel végzett és a linkekre irányuló marketinget egyaránt jelenti

A szóban forgó összetett szónak (link+marketing)  az alább idézendő marketingblog szerint több értelmezése is lehetséges, ezek főként abban térnek el, hogy miről is beszélünk:

  1. a linkek által végzett, a hivatkozásokra alapozott marketingtevékenységről;
  2. vagy a linkekre vonatkozó, rájuk irányuló tevékenységről;
  3. avagy linkekkel végzett munkára irányuló, azt propagáló marketingről
  4. netán egyszerűen a linkekkel való kereskedlésről?

A fentiekből következik, hogy egységes meghatározást nehéz adni, mivel egymástól eltérő folyamatok állhatnak a hiperhivatkozásokkal kapcsolatos tevékenységek mögött.

Hogy végül is mit jelent a linkmarketing, társblogunk cikke alaposan körbejárja:

Mi a linkmarketing szerepe a keresőoptimalizálásban?

A linkmarketing a keresőoptimalizálás hatékony eszköze és célja egyszerre. A linkmarketing jelentése –  linkelhelyezés – linképítéslinkkprofil építés. Releváns linkek Google-marketing célú felhasználása a honlap-SEO területén. Link elhelyezés, SE,: keresőmarketing, linkprofil építés: Tartalmi alapú linkmarketing és link elhelyezés – keresőmarketing, kreatív linkprofil építés, linképítés szövegösszefüggések alapján, releváns linkek kontextusa – elhelyezés optimalizált és keresőbarát weboldalakon.