Polikristályos vagy monokristályos napelem

poli mono kristályos napelem

Kétségtelen, hogy a mai piaci kínálatot vizsgálva a polikristályos és monokristályos napelemek a legnépszerűbb napelem típusok, ami többek között köszönhető a kedvező árnak, a jó teljesítménynek, valamint a hosszú élettartamnak. Ezek fényében nem meglepő, hogy a lakosság körében egyre nagyobb népszerűségnek örvendek, de a vállalkozások is előszeretettel ruháznak be egy-egy napelemes rendszerbe.

Hogyan válasszunk a poli-, vagy monokristályos napelem között?

Amennyiben a poli vagy mono napelem között szeretnénk dönteni, akkor mindenképp érdemes olyan tulajdonságokba elmerülni és összehasonlítani, mint a hatásfok-teljesítmény, az élettartam, valamint az egyes előnyök, hátrányok.

Monokristályos napelem gyártása

A monokristályos napelemek egymáshoz hegesztett szilícium rétegekből állnak, tehát több, jól elkülönülő kristályszerkezetet képző cellából épülnek fel, amelyek fekete színűek.

A monokristályos napelemek megfelelő fizikai paraméterének eléréséhez először egy kristálytömböt készítenek, amit szeletelnek és többször kezelik a felületét is. A cellákat a henger alakú tömbből levágják, így jobban el lehet helyezni őket a napelem modulján. Leggazdaságosabb megoldásnak a nyolcszög számít, így messziről is könnyen felismerhető panelről beszélhetünk.

Polikristályos napelem gyártása

A polikristályos panel típus is több cellából épül fel, de nem egy, hanem több kristály alkotja, és emiatt kékes-lila a színezetet kapnak. Mivel ez az előállítás rövidebb ideig tart, kisebb az energiaigény is. Magukat a kristályokat tömbként növesztik, majd vékony szeletekre vágják fel, ezáltal kapják meg a cellákat. Ezeket a szeleteket ónszalaggal forrasztják össze, illetve többrétegű védőburokba helyezik el a gyártási eljárás során, így jön létre a polikristályos napelem panel.

Monokristályos napelem hatásfoka

A monokristályos napelem népszerűségét annak köszönheti, hogy jó hatékonysági értéket kínál, kedvező áron. Számszerűsítve 15-17%-os hatásfokról beszélhetünk, amely az egyszerű napelemek közötti összehasonlításban előkelő helyre emeli ezt a típust a piaci kínálatban.

Monokristályos napelemek esetében érdemes megemlíteni, hogy ezt a hatásfokot direkt, vagyis közvetlen napsugárzás esetében képesek elérni, ami azt jelenti, hogy zavartalan felhőtlen időjárás szükséges ehhez. Emiatt azokon a területen lehet előnyös a használata, ahol a zavartalan napsütéses órák száma magasnak mondható.

Polikristályos napelem hatásfoka

A polikristályos napelem hatásfoka némileg kevesebb, mint a monokristályos napelem esetében, hiszen „csak” 14-16%, ugyanakkor ezt a csekélyke lemaradását olcsóbb előállítási költségével és így alacsonyabb felhasználói árával igyekszik kompenzálni.

A monokristályos napelemekkel szemben a polikristályos napelemek a szórt napfényt kedvelik jobban, ami a napsütéses órákban kevésbé gazdag területeken nyújthat megoldást.

Ebből következően bár a monokristályos napelemek érik el a legjobb hatásfokot, ha a direkt napfény éri őket, de a szórt napfényt nem igazán tudják hatékonyan hasznosítani. Ilyen esetben a polikristályos napelemek teljesítenek jobban.

Monokristályos és polikristályos napelem élettartama

Élettartam tekintetében mindkét napelem esetében is a 30 év a gyártók által meghatározott leggyakoribb adat. Gyakori még a gyártók esetében, hogy az általuk készített napelemekre úgynevezett teljesítmény garanciát is adnak, ami minkét típus esetében általánosságban 25 évben és 80%-ban kerül meghatározásra. Ez azt jelenti, hogy az adott napelem még 25 év múltán is képes lehet teljesítményének 80%-át leadni.

Mono- és polikristályos napelemek összehasonlítása

A polikristályos, valamint monokristályos cellákból álló napelemek felhasználásában, a mindennapokban csak igen kismértékű különbség van. Azonban a monokristályos napelem rendszerek kiépítése fajlagosan többe kerülhet, mely egyes esetekben akár a megtérülés rovására is mehet.

Összegezve:

Összességében tehát mindkét modellnek meg van a maga előnye és hátránya, ám alapos felmérést követően biztonsággal meg lehet állapítani, hogy az adott napsugárzási jellemzők mellett, a területi adottságok figyelembevételével melyik típus képes a kívánt mennyiségű elektromos áramot előállítani.

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .