Honlapelemzés: keresőmarketing szempontok

A weboldal elemzés szempontjai: SEM, SEO

honlap elemzés - keresőmarketing
Weboldal elemzés SEM szempontok szerint

A Google előresorolást célzó optimalizációs munkát megelőzően a honlapelemzés azért történik keresőmarketing szempontok szerint, mert azt kívánjuk megállapítani, hogy a weboldal alkalmas-e TOP pozíciók megszerzésére az organikus találati rangsorban. Ez csakis azon a módon deríthető ki, ha végigmegyünk az összes fontosabb keresőszemponton és megvizsgáljuk a honlap megfelelőségét. Ha az analízis elvégzésével erre irányuló megbízás teljesítünk, akkor a honlaptulajdonos nemcsak a hibák és hiányosságok feltárását várja, hanem a teendőkkel is tisztában szeretne lenni, ezért az elemző keresőmarketing specialista tételesen összeírja, milyen korrekciók, pótlások és fejlesztések szükségesek a jobb helyezések megszerzéséhez.

Az elemzés célja minden esetben a Google előresorolást akadályozó körülmények feltárása, csak ezek megszüntetése után érdemes külső erőforrásokkal támogatni a webhelyet helyezés javítás céljából. A weblap elemzés és a feljavítás teendőit konkretizáló tanácsadás ára ugyan nem csekély (függ a vizsgálat mélységétől, az ehhez szükséges audit- és tesztprogramok mennyiségétől), aki sokallná, azok számára adottak általános szakértői SEO tippek ingyen számos honlapon, a tartalmi optimalizálás egy részét a hozzáértő webmester is elvégezheti, de például az off-site munka igen speciális ismereteket igényel, a prémium kategóriájú linképítés elvégzése például kiterjedt saját webpotenciált feltételez.

A honlapelemzés Google-keresőszempontjai

De visszatérve a web analízisre. Amióta a Google bejelentette, hogy mérvadó rangsorolási szempont lesz az úgynevezett oldal-élmény vagy felhasználói élmény, azóta a seo szakemberek tudhatják, mennyire fontos tényezővé vált, illetve még inkább azzá válik a honlapok mobiltelefonos megjelenése, ezen belül is a betöltődési idő. Ezen azt a leghosszabb időtartamot kell érteni, amely alatt az okostelefon kijelzőjén egyszerre látható tartalom megjelenik és elrendeződik. Már csak emiatt is indokolt hogy első lépésünk ez legyen:

1. A weboldal technikai elemzése, mobilos sebesség, feltérképezhetőség

A mobilos felhasználói élményt preferáló Google page experience algorithm pontos működése még nem ismer, de az pontosan tudható, hogy eséllyel azok a honlapok indulnak a konkurenciaversenyben, amelyek leghosszabb vizuálistartalom-betöltési ideje (Large Contentful Paint = LCP) nem haladja meg a 2.5 másodpercet. Enek ellenőrzése tehát az első elemzői feladat. Megvizsgálandó továbbá a honlap feltérképezhetősége: megvannak-e a rendszerben az ehhez szükséges segédeszközök, valóban elérhetők-e és beolvashatók-e a nyilvánosság számára készült webcímek ide; sorolható még az a kívánalom és kritérium is, hogy szakmai keresőmarketing szempontból mennyire hasznos, ha a weboldal regisztrálva van a Google Audit rendszereiben és technikailag össze van kötve közösségi oldalakkal.

2. Tartalmi honlap elemzés keresőbarát weblap készítéséhez

A honlaptartalom elemzése két fő irányban történik: az egyik az általános megfelelőség. Pontosan tudhatok azok a legfőbb kritériumok, hogy a Google mi alapján tekinti a holnapot keresőbarátnak: ezek a leírások a legtöbb honlap-keresőoptimalizálási blogban megtalálhatók. Az általános kritériumok érvényesítésén túl sokkal kényesebb feladat a speciális relevancia-elvárások teljesítése. Hogy a weboldal bizonyos kulcsszavakra nézve releváns legyen, számos speciális kritériumot kell látható és a kódolásban megadott tartalmában érvényesíteni. A honlapelemzés ezek meglétére fókuszál, egyesével sorra véve azokat az információ-cellákat, amelyekben kulcsszavas előfordulás anélkül biztosítható, hogy kulcsszó-halmozás, túlhasználat történjen.

3. A linkprofil és a webes beágyazottság ellenőrzése – hivatkozói hálózat

Ez az elemzés csakis speciális szakmai eszközökkel és admin szintű hozzáférésekkel végezhető el kellő alapossággal. A bejövő linkek teljes hálózatának felderítése azonban csak a feladat egyik része, a kiértékelésük sokkal bonyolultabb, igazi erőpróba elé állítja a szakmai weboldal elemzés SEM-szempontok szerinti elvégzőjét. Az internetes beágyazottság javítása a Google SEO szakértő és a honlaptulajdonos közös felelőssége az optimalizációs munkafolyamatban.

Ez a szakmai blogbejegyzés például – funkcióját tekintve mint linképítő PR-cikk – a következő című oldalak linkprofilját gyarapítja:

  • SEO tippek ingyen, vagy: árajánlat kérés – weblap.org/seo-tippek-ingyen/
  • Blogok keresőoptimalizálása – Honlap optimalizálás – honlapoptimalizalas.blog.hu/
  • Weboldal elemzés szempontjai. Honlapelemzés kereső marketing szempontok – keresomarketing.balla.biz/honlapelemzes/

Honlapelemzés: keresőmarketing szempontok” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .