Keresőoptimalizálás tartalommarketing eszközökkel

keresőoptimalizálás és content marketing
Releváns webtartalom írása

SEO és unique content

A főcímben szereplő két fogalom – keresőoptimalizálás és tartalommarketing – együttes előfordulása még nem megszokott a szakmai cikkekben; ezek a tanulmányok vagy blogbejegyzések legtöbbször vagy az egyik, vagy a másik szakterülettel foglalkoznak és az optimalizációs folyamat eszközei között számos lehetőséget felsorolva szinte soha nem említik a contentmarketinget, holott a két halmaz átfedési zónája egyre nagyobb és sűrűbb, mivel a Google algoritmusainak a fejlődésével éppen a tartalmi alapú keresőoptimalizálás lett a SEO (Search Engine Optimization) leghatékonyabb formája. Ez a nevezett tevékenység mindkét fázisára érvényes, így ma már megkerülhetetlen.

A honlap-tartalom általános és kulcsszavas optimalizálása

1) Az on-site munkában már hosszabb ideje csak a minőségi honlaptartalom meglétére alapozhat a SEO. Az eredeti tartalmi elemek és a webtartalom egészének általános és speciális, vagyis kulcsszavas optimalizálásával lehet jó eredményt elérni, azaz bármiféle optimalizáció csak akkor hozhat jó helyezési eredményeket a Google keresőben, ha kifejezetten egy értékes webtartalomra, információkban gazdag egyedi honlapszövegre irányul. Ennek hiányában az erőfeszítések hiábavalóak, vagyis sem üres, sem hiányos, sem sekélyes vagy gyönge tartalmú weboldalt nem lehet eredményesen optimalizálni, mivel hiányosságokra alapozva nem lehet a keresőszempontokat megfelelően érvényesíteni.

A Google-barát honlaptartalon kialakítása és a kulcsszavas honlapoptimalizálás egy komplex megfeleltetési rendszer keretében lehetséges. Fontos tudni, hogy sem az elégtelen kulcsszóhasználat, sem a keywords-elemek túlhalmozása nem vezet eredményre, de hiba az is, ha a kulcskifejezések mindig ugyanabban az alakban és ugyanabban a szövegkörnyezetben fordulnak elő, vagyis arra kell törekedni, hogy a title, description elemek tartalmát, a címsorokban, kiemelésekbek, kép- és linkszövegekben kiemelt szavakban kihasználjunk kulcsszavaink szerepeltetésének lehetőségét, de különböző előfordulási formákat kell alkalmaznunk és kerülnünk kell a túlhásználatot.

Releváns linkprofil építés tartalmi összefüggésekkel

2)  Az off-site SEO-fázisban is kulcsszerepet játszik a tartalom: ez esetben a hiperhivatkozások révén összekapcsolódó webhelyeknek kell valaminő tartalmi egységet mutatniuk, azaz a találati ragsorban előbbre juttatni kívánt honlap és a mögé épített támogatói linkprofil ugyancsak eredeti webtatalommal rendelkező oldalai közt erős, releváns tartalmi összefüggéseknek kell lennie, ellenkező esetben a hivatkozói weblapokon elhelyezett linkek alig fejtenek ki hatást, a Google a rangsorolásnál jó esetben szinte teljesen figyelmen kívül hagyja őket, rossz esetben, ha túl sok irreleváns hivatkozás szerepel a profilban, akár több tíz helyezésnyi hátrasorolással is büntetheti az előre soroltatni kívánt webegységet. Azaz: a támogatott és a támogató weblapoknak a rajtuk szereplő content tekintetében organikus egységet kell képezniük, már csak ezért is szükséges, hogy a korábbi linképítési módszereket felváltsa a tartalommarketing jellegű, kontextus hátterű, tematikai összefüggésekre alapozott profilépítés.

A tartalommarketing lett a SEO rézkígyója

Mivel tehát a keresőoptimalizálás minkét területén a figyelem homlokterébe került az unique content, érthető, hogy az ennek elkészítésével és publikálásával foglalkozó szakág, a tartalommarketing lett a SEO-munka sine qua non-ja.

Ennek tudatában nem nehéz megjósolni, hogy  a keresési optimalizációban rejlő potenciálok kiaknázásában egyértelműen a tartalommarketing lesz a húzóágazat. Elég csak a Google legutóbbi változtatásaira vagy a következő évekre vonatkozó online marketinges előrejelzésekre gondolni: minden a CM, azaz a content marketing további erősödését jelzi. Így hát egyre több és több vállalkozás, szolgáltató, ilyen-olyan szervezeti egység számára lesz kikerülhetetlen az, hogy vagy olyan munkatársakat alkalmazzanak, akik a SEO-szempontokat is figyelembe véve tudatosan foglalkoznak a tartalommarketinggel, vagy pedig olyan keresőmarketing szakembereket bízzanak meg internetes jelenlétük felépítésével, akik a CM területén is járatosak, azaz jó szövegírók, grafikonkészítők, fotósok, videósok – és persze lehetőleg kiváló webmesterek is.

Persze jobb esetben nem a SEO-szakértőnek kell minden webtartalmat előállítania, hanem kész honlapokkal keresik meg a cégek, akik valószínűleg nem is sejtik, hogy a megfelelő tartalmak esetleg nem is szerepelnek honlapunkon. Meggyőzésükben segít a tartalom audit.

Mi az a tartalom audit és mire terjedjen ki?

A tartalom audit lényegében egy olyan elemzői munkafolyamat, amelynek során átnézzük a gondjainkra bízott, hozzánk tartozó tartalmakat, kezdve a céges bemutatkozó oldaltól a szakmai blogon át a webáruházig (Ez a hármas kombó tipikus megjelenési formája egy-egy cégnek, legyen szó akár kávégép bérlésről és afrikai szemeskávé forgalmazásról, akár lamborghini autó kölcsönzésről és éjszakai sorfőrszolgálatról, akár műanyag ablakok gyártásáról és teraszos télikertbe építéséről, akár laptopszervízről és online alkatrészáruházról.)

A content audit-tal foglalkozók közül sokan abba a hibába szoktak esni, hogy csak a vállalkozás-szolgáltatás egyetlen webegységével, mondjuk a bloggal foglalkoznak. Egy szakmai blog  valóban szerves részét képezheti a céghez kapcsolódó webtartalmaknak és valóban a legalkalmasabb arra, hogy a legfontosabb kulcsszavakkal top helyezést szerezzen a Google találatoldalain, ám nemcsak ideális, hanem optimális esetben is a cég internetes entitásának jóval több tartalma van, mint amennyit egy blog reprezentál. Fontos, hogy a teljes világhálós jelenlét szerves összehangolásában gondolkodjunk, amikor végezzük el a tartalom auditot, ilyenkor a közösségi oldalak tartalma, a megosztási profilok is sorra kerülhetnek. Természetesen az auditálás nem öncélú: a teljes tartalmi hátteret azért elemezzük részletes alapossággal, hogy tartalomoptimalizálásnak vessük alá a kapcsolódó honlapokat. Eközben a weboldalra nézve az általános Google-optimalizációs keresőszempontokat ugyanúgy figyelembe kell vennünk, mint a kulcsszavak előfordulási reprezentációját. Hogy ez pontosan mit jelent, azzal SEO-szakértők számos honlapja foglalkozik, csak rá kell keresni a megfelelő kulcskifejezésekre és el kell olvasni az organikus találatokra adódó néhány honlapot. Mint például ezt:

Weboldal tartalom optimalizálása

Google-barát honlap – weboldal optimalizálás

CM. A tartalommarketing mint a honlap keresőoptimalizálás fő eszköze a Google helyezés javításában. Az unique content jelentősége és a webtartalom kulcsszavas optimalizálása. SEO és content marketing – PR-cikkek műanyag tartály és ivóvízkezelés témában. Tartalom audit, keresőmarketing, linkek elhelyezése, tartalommarkerting, honlap keresőoptimalizálás – seo, keresőmarketing módszer, linkprofil építés, eredeti tartalom, Google-barát honlap optimalizálása, linkelhelyezés PR-cikkben

Keresőoptimalizálás tartalommarketing eszközökkel” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .