Mit jelent a tartalommarketing?

Tartalommarketing = marketing célú tartalom készítése és publikálása az eladási mutatók javítása céljából.

A tartalommarketing fogalma, jelentése

Definiálni nem könnyű a content marketing jelentését és fogalmát. Ezen a tartalom szempontjából jól optimalizált weboldalon a szerző igyekszik közérthető meghatározást adni és saját megközelítésében interpretálni a témát. Megjegyzendő, hogy a további hivatkozásokra kattintva hasonló tartalmú honlapok nyílik meg, amelyek néhánya a mit jelent a tartalommarketing? keresőkérdéssel bekerült az organikus Google találatok között a top 10 be. Ezt a gondos tartalmi honlapoptimalizálásnak és a jól felépített linkprofilnak köszönheti. Hogy ezek a kifejezések milyen tevékenységet takarnak, továbbá: hogyan függ össze a tartalom és marketing, a CM és a SEO, számos szakmai oldalon tudható meg, például ezen: Tartalom optimalizálás és link marketing.

A saját definíció előtt nézzük, mit mond a magyar Wikipédia:

A tartalommarketing (vagy content marketing, CM) körébe tartozik minden olyan marketing, amely tartalmat állít elő és publikál különböző csatornákon és felületeken azzal a céllal, hogy vásárlókat, megrendelőket, felhasználókat szerezzen. A marketing tartalmú információ bemutatható a legkülönbözőbb formákban, ide értve a híreket, tájékoztatókat, videókat, jelentéseket, e-könyveket, termékbemutató weboldalakat, infografikákat, esettanulmányokat, használati utasításokat, public relations cikkeket, fotókat, animációkat, mobiltelefonos applikációkat és így tovább.

a tartalommarketing fogalma, jelentése
Tartalommarketing – PR – web-tartartom omoptimalizálás

A piackutatással és reklámmal szakmai szinten foglalkozó szakemberek szerint tartalommarketing mindig is volt, csak nem tudták róla, hogy az az. Már az ógörögök is… Sőt! Amikor az ősember mamutot ábrázoló barlangrajzot vésett a sziklába, olyan tartalmat állított elő, amely a célközönség (vadásztársak) elvárásainak megfelelően kívánatossá tett egy terméket (mamut) és egy megélhetési és dicsőségszerző tevékenységet, a vadászatot. Vagy mi más lenne a véres kard, mint marketing célú tartalom, amelynek korbehordozása mozgósító erővel hat.

A tartalommarkeing meghatározása

Tartalommarketing = marketing célú tartalom előállítása és közreadása az értékesítési mutatók javítása érdekében, a termék, szolgáltatás, cég, márka, brend népszerűsítése céljából.

Tartalmi jellegű marketing és public relations

Az ajánlott fenti meghatározás pontos, de a tárgynak csak egyfajta megközelítéséből ered, lehetségesek más definíciók is, ugyanis szerteágazó jellege miatt mint ahogy magának a marketingnek, úgy a tartalommarketingnek sincs pontos meghatározása, illetve több is létezik, ezek általában a fogalomkör komplexicitásából csak egy-két szegmenset ragadnak ki. Annyi azonban bizonyosnak látszik, hogy míg a sima marketingesek valamiféle vállalati tevékenység keretében azért elemzik a vásárlók  és/vagy felhasználók igényeit és a vezető piaci trendeket, hogy ezek ismeretében meghatározzák az értékesíteni kívánt termékeket és szolgáltatásokat, elvégezzék az árképzést, majd igyekezzenek megkedveltetni az árut a fogyasztókkal, addig a CM-megbízottak mással foglalkoznak. Míg mezei marketingesek az áru bevezetését célzó marketingtevékenység során kialakítják az árakat, megszervezik az eladási mechanizmust és reklámtevékenység meg hirdetések  keretében igyekeznek befolyásolni a vásárlókat és az üzleti élet befolyásos résztvevőit, addig a részfeladatokat ellátó, tartalmi munkáért felelős szakember marketing célú (de nem közvetlenül reklám-) tartalmakat állít elő, hogy ezek közreadásával kedvezően befolyásolja az értékesítési folyamatot. De hát ez nem más, mint a PR, mondhatná valaki első hallásra.

Kétségtelen, hogy Public relations és a tartalommarketing között sok a hasonlóság,

mert a PR-tevékenység során is tartalmakat állítanak elő és ezek célja is hasonló, ellenben a két eljárásnak sokban és lényegbe vágóan különböznek az eszközei.

A píáros ugyan kifinomult eszközökkel és profi módon, de mégiscsak leginkább a céget fényezi és annak termékét igyekszik feldicsérni, míg a content marketing tevékenységet folytató CM-szaki inkább a fogyasztói elvárások felől közelít. Mondhatni: más az irányultságuk.

Mi a különbség a PR és a tartalom marketing között?

  • A PR-os a meglévő termékhez, szolgáltatáshoz keres fogyasztókat, míg a tartalommarketinges a fogyasztók tényleges igényeihez keresi a megfelelő termékárut, márkát, szolgáltatót – és ez utóbbiakra értékes tartalmak közzétételével hívja fel a figyelmet.

Public relations: A PR szakember a szervezeti egység (cég, intézmény, hatóság) működését és szolgáltatásait közvetlen módszerekkel igyekszik népszerűsíteni, termékmenedzselést, márkaépítést végez a közösségi alkalmak, a média és a reklámipar lehetőségeit is igénybe véve.

Content marketing: Ezzel szemben a tartalommarketing szakember a fogyasztói igényeket ismerve, innen közelítve igyekszik a piaci kereslet számára a legmegfelelőbb termékeket, szolgáltatásokat felajánlani, megtalálni, bemutatni úgy, hogy az érdeklődést az áruhoz kapcsolódó tartalmakkal váltja ki a vásűrlóban.

További részletek – > ugrás egy másik cikkhez >: Mit jelent a tartalommarketing? Fogyasztóbarát tartalom előállítása és közreadása az értékesítés kedvező befolyásolása érdekében

Definíciók, más szempontú leírás: A tartalommarketing fogalma, jelentése – szerepe a Google linképítésben


Szolgáltatás a jelen marketing blogban: Terméket, szolgáltatást, céget vagy szervezeti egységeket, netán személyeket bemutató PR-cikk elhelyezése. Kiváló minőségű webszöveg készítés kulcsszavas kontextussal a hivatkozott honlap Google-helyezésének javítása érdekében. Marketing tanácsadás online publikáláshoz dinamikusan frissülő blogban, tartalmi összefüggésekre támaszkodó releváns linkprofil szakmai szempontú építése és a legális keresőmarketing más eljárásai. Ha érdekli, keresse a SEO-szakértőt ezzel a keresőkérdéssel: google első hely – weboldal optimalizálás